Yeni bir bilgisayar satın alınması gerektiğinde herkesin aklından “Markalı bilgisayar mı alsam yoksa toplama bilgisayar mı? “ sorusu mutlaka geçmiştir. İki bilgisayarında kendilerine göre avantajlı durumları var. Peki, markalı bilgisayar mı almalıyız, toplama bilgisayar mı?

Bu yazımızda toplama ve markalı bilgisayarları karşılaştıracağız.

Neden Toplama Bilgisayar

Toplama bilgisayar standart işlemler yapmayan kullanıcıların her zaman ilk tercihi olmuştur. Markalı bilgisayarlar standart bir kullanıcı kitlesine göre hazırlandığı için özel istekleri olan pc kullanıcıları kendi ihtiyaçları doğrultusunda bilgisayarlar edinmeyi tercih etmişlerdir. Günümüzde standart pc kullanıcılarının da toplama bilgisayara yöneldiği görülmektedir. Standart pc kullanıcılarını bilgisayar toplamaya iten sebeplerin başında ülkemizde doların yüksek olmasından dolayı markalı bilgisayarların yüksek fiyatlara satılmasıdır. Birinci seviye kullanıcılar bilgisayarlarındaki ihtiyaç duymadıkları optik sürücü, kart okuyucu vs. gibi donanımları çıkartarak veya oem parça ekleyerek daha uygun fiyatlı bilgisayarlar alabilmektedir.

Advanced düzeydeki pc kullanıcıları bilgisayarlarındaki bellek miktarı, depolama miktarı, soğutma sistemi, kasa modeli gibi donanımları belirleyerek veya değiştirerek ihtiyaçlarına uygun bilgisayarları bulabilmektedirler. Toplama bilgisayarlar uygun fiyat veya performans arayan kullanıcıların tercihi olmaktadır. Bilgisayar toplama hakkında ayrıntılı bilgi için bilgisayar nasıl toplanır yazımızı okuyabilirsiniz.

Neden Markalı Bilgisayar

Standart bilgisayar kullanıcılarının genellikle tercih ettiği bilgisayar tipidir. Günümüzde markalı bilgisayarlar da kullanım amaçlarına göre oyun bilgisayarı, iş bilgisayarı vs ayrılmaktadır. Kullanıcılar markalı bilgisayarları tek garanti belgesi, marka güvencesi, teknik servis ulaşımı avantajlarından dolayı tercih etmektedir.

bilgisayar toplama nedir? bilgisayar toplama nasıl yapılır?

Toplama Bilgisayar Avantajları

Toplama bilgisayar satın aldığınızda işletim sistemi ve ek yazılım ücretlerini ödemezsiniz. Dilerseniz bilgisayarınızı ücretsiz işletim sistemleri ve ücretsiz yazılımlar ile kullanabilirsiniz. Markalı bilgisayarlarda standart olarak gelen işletim sistemi ve yazılımlar toplama bilgisayarlarda sonradan kurulur. Bilgisayar üreticileri donanım ve yazılım ücretlerinin yanı sıra markanın bilinirliğine göre kendi fiyat tarifelerini uygulamaktadır. Aynı konfigürasyondaki bilgisayarların fiyatları markalar arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Toplama bilgisayarlarda donanım fiyatlarının dışında ekstra ücret bulunmaz. Markalı bilgisayarlar standart işlemler için üretilirken, toplama bilgisayarları istediğiniz şekilde oluşturabilirsiniz. İhtiyacınız olmayan donanımları çıkartabilir, yenilerini ekleyebilirsiniz. İstediğiniz tipte işlem için (oyun bilgisayarı, iş bilgisayarı, grafik bilgisayarı) bilgisayar toplayabilirsiniz.

Toplama Bilgisayar Dezavantajları

Toplama bilgisayarlarda işletim sistemi ve ek yazılımlar bulunmaz. Bunları sonradan kendiniz temin etmelisiniz. Bilgisayar konusunda bilginiz yok ise yardım almanız gerekebilir. Toplama bilgisayarlarda donanımların ayrı ayrı garanti belgeleri bulunur. Bilgisayarın tamamı değil donanımlarınız garantilidir. Arıza oluştuğunda arızanın hangi donanımdan kaynaklandığını bulmanız gerekebilir. Bilgisayar toplanırken donanımların birbirine uyumuna dikkat edilmediğinde frekans farklılıkları ve donanım uyumsuzlukları meydana gelebilmektedir.

İhtiyacınız Olan Bilgisayar

Bilgisayar toplamadan önce, neye ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Bilgisayarın kullanım amacına göre ihtiyacınız olan donanımların belirlenmesi önemlidir. Örneğin CD, DVD kullanmıyorsanız optik sürücü satın almanıza gerek yoktur. Buradan yapacağınız indirimle bütçenize göre depolama miktarını artırabilirsiniz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar toplanırken anakar ve diğer donanımların birbiriyle uyumlu olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Kullanacağınız RAM belleklerin frekanslarının birbiri ile uyumlu olup olmadığı ve bu belleklerin anakart tarafından desteklenip desteklenmediği kontrol edilmelidir. OEM parça kullanılacak ise garanti durumu kontrol edilmelidir. Distribütörü veya Türkiye ofisi bulunan donanım üreticilerinden alışveriş yapılmalıdır. Power, soğutma ve kasa sistemi önemsiz gibi görünse de bilgisayarınızın çalışmasında hayati önem taşır. Hava alan bir kasa, iyi soğutma yapan bir fan veya sıvı soğutma sistemi, donanımın elektrik ihtiyacını karşılayabilen bir güç kaynağı bilgisayardan alacağınız verimi artıracaktır.