Alarm sistemi adı, genel olarak önceden belirlenen sınırlar, zamanlar veya koşullar tetiklendiğinde uyarı veren tüm sistemleri tanımlamak için kullanılabilir. Bu yazımızda daha çok hırsızlık, yangın gibi durumlar için ev ve işyerlerinde güvenlik amaçlı kullanılan alarm sistemleri, kullanım amaçlarını ve alarm sistemi bileşenleri hakkında bilgi vereceğiz. Alarm sistemleri, hırsız alarm sistemleri ve yangın alarm sistemleri olarak iki ana başlık altında toplanabilir. Kullanıldığı mekâna göre her iki alarm sistemi birlikte veya tek başına, yangın alarm ihbar sistemleri de yangın söndürme sistemleri ile entegre olarak kullanılabilmektedir. Her iki alarm tipinde de yerel veya izleme merkezine bağlı alarm sistemleri bulunmaktadır.

alarm sistemi nedir içinde neler var

Yangın alarm sistemi nedir?

Yangın alarm sistemleri, hırsız alarmlarına bağlı olarak veya söndürme sistemlerine bağlı olarak çalışabilirler. Örneğin hırsız alarmına bağlı bir yangın alarmı duman, gaz veya ısı artışını ölçerek siren çalabilir, alarm izleme merkezine bilgi vererek itfaiye ve sağlık ekiplerine bilgi iletebilir. Söndürme sistemine bağlı bir yangın alarmı, söndürme sistemini tetikleyerek sistemin aktif hale gelmesini sağlayabilir. Genel olarak bir yangın alarm ihbar sistemi alarm paneli, duman dedektörü, ısı dedektörü, gaz dedektörü ve yangın alarm butonu gibi bileşenlerden oluşur.

Hırsız alarm sistemi nedir?

Hırsız alarm sistemleri konut ve işyerlerinde hırsızlara karşı güvenlik kameraları ile birlikte veya tek başına kullanılan sistemlerdir. Bu alarm sistemi içerisinde kapı ve pencereler için manyetik kontaklar, oda ve holler için hareket dedektörleri, pencere ve kapı camları için darbe ve kırılma dedektörleri, su baskınları için dedektörler, gaz kaçağı ve duman dedektörleri ve panik butonları gibi ekipmanlar bulunmaktadır. Lokal hırsız alarm sistemleri tetiklenmesi halinde siren çalarak, gerekli şartlar sağlanması halinde belirlenen numaralara sms atarak veya arayarak mekân sahibini bilgilendirir. İzleme merkezine bağlı hırsız alarm sistemleri belirlenen numaralardan mekân sahibine ulaşır, akabinde gerekli birimlere (polis, itfaiye, ambulans) bilgi geçerek olay mahalline yönlendirir.

Alarm sistemi nelerden oluşur?

Tüm alarm sistemleri genel olarak aşağıdaki bileşenlerden oluşur. Her alarm sisteminde bu ekipmanların tümü bulunmaz. Güvenlik ihtiyacına, mekânda kullanılan ısıtma sistemine ve alarm sistemi tipine göre bu bileşenler kullanılır. Alarm sistemi bileşenlerinin kullanımı ev veya iş yerinde bir güvenlik danışmanının yapacağı keşiften sonra belirlenmeli ve mekândaki tüm güvenlik açıkları kapatılmalıdır.

  • Alarm Paneli ve Keypad
  • Hareket Dedektörü – PIR
  • Manyetik Kontak
  • Darbe Dedektörü
  • Cam Kırılma Dedektörü
  • Duman Dedektörü
  • Gaz Dedektörü
  • Su Baskın Dedektörü
  • Panik Butonu
  • Siren
  • Yangın Butonu
  • GPRS İletişim Modülü

Alarm Sistemi Ekipmanlarının Tanımı ve Özellikleri Nelerdir?

Alarm sistemi içinde bulunan alarm paneli, keypad, hareket dedektörü, manyetik kontak, darbe dedektörü, cam kırılma dedektörü, duman dedektörü, gaz dedektörü, su baskın dedektörü, panik butonu, yangın butonu, siren, harici siren, dahili siren ve gprs iletişim modülü gibi alarm sistemi bileşenleri kullanım yerleri ve özellikleri aşağıda detaylı olarak anlatılmıştır.

alarm paneli ve keypad

Alarm paneli ve keypad nedir? Ne için kullanılır?

Sistemi çalıştıran, yöneten ve iletişim sağlayan ana kontrol ünitesi alarm panelidir. Alarm sistemi, alarm paneli ve giriş paneli aracılığı ile kullanıcı tarafından şifre ya da kumandayla kurulur veya kapatılır. Dedektörler, kontaklar ve diğer bileşenler izinsiz giriş algıladığında panele bilgi verir. Alarm paneli sireni çalıştırır ve belirlenen prosedürleri uygular. Lokal alarm ise sirenleri çalıştırır, izleme merkezine bağlıysa haber alma merkezine bilgi verir.

Keypad, alarm sistemini kullanıcı tarafından belirlenen şifre ile açıp kapatmaya ve kontrol etmeyi sağlayan tuşlu ve ekranlı ünitedir. Kısayol tuşları aracılığı ile haber alma merkezine sinyal göndererek ambulans, itfaiye ve polis gönderilmesini sağlan özel fonksiyonlara sahiptir. Alarm paneli ve keypad alarm sisteminin olmazsa olmazıdır. Yangın alarm sistemleri ve hırsız alarm sistemlerinin tümünde alarm paneli bulunur.

Hareket dedektörü nedir? Ne için kullanılır?

Hareket dedektörü, alarm sistemi kurulu durumda iken ortamdaki hareketleri algılayarak alarm paneline sinyal gönderen cihazlardır. Yoğun kullanılan isimlerinden diğerleri PIR veya GÖZ’dür. En çok kullanılan alarm sistemi bileşenidir.

Evlerde veya hayvan bulunan iş yerlerinde hayvan algılamayan hareket dedektörleri kullanılmaktadır. Kablolu ve kablosuz alarm sistemleri için kablolu hareket dedektörleri ve kablosuz hareket dedektörleri bulunmaktadır. Kablosuz hareket dedektörleri pil ile çalışmakta, pilin zayıflaması durumunda alarm paneline uyarı göndermektedir. Evlerde kablo çekimi veya kanal kullanılamaması durumlarında estetik gerekçeler ile kablosuz hareket dedektörleri kullanılmaktadır. İki türün birbirine estetik sebepler hariç üstünlüğü yoktur. Girişler, odalar, ve holler için en çok kullanılan bileşendir.

hareket dedektörü pır göz
manyetik kontak

Manyetik kontak nedir? Ne için kullanılır?

Manyetik kontak, dış veya iç ortama açılabilen kapı ve pencerelere uygulanarak bu elemanların açılması durumunda alarm paneline sinyal göndererek alarmı devreye sokar. Manyetik kontaklar iki parçadan oluşur. Parçanın biri açılan mekanizma üzerinde, diğeri duvara sabit kısmında yer alır. Bu iki parça birbirinden ayrıldığında alarm sistemi tetiklenerek devreye girer. Şirket kepenklerinde kullanılan gömme tipi manyetik kontak ve endüstriyel tip manyetik kontaklar bulunmaktadır. Kablolu ve kablosuz alarm sistemleri için kablolu manyetik kontak ve kablosuz manyetik kontak türleri bulunmaktadır.

Darbe dedektörü nedir? Ne için kullanılır?

Darbe dedektörü, herhangi bir darbe alabilecek eşya içerisine veya yüzeyine uygulanabilir. Hassasiyeti ile en küçük darbeleri bile hissederek alarm paneline sinyal gönderir. Daha çok kasaların içine monte edilerek kullanılır. Oda içinde hareket dedektörü, manyetik kontak veya başka bir alarm bileşeni ile birlikte kullanılır. Alarm paneline göre kablolu darbe dedektörü ve kablosuz darbe dedektörü modelleri mevcuttur. Darbe sensörü olarak da bilinirler. Darbe olmadan tek başına harekete duyarlı değillerdir.

darbe dedektörü, darbe sensörü
cam kırılma dedektörü

Cam kırılma dedektörü nedir? Ne için kullanılır?

Cam kapı ve pencereden mekâna girilmesi durumlarında camın kırılma sesini algılayarak alarm panelinde sinyal gönderen detektörlerdir. Cam kırılmasını ses dalgaları ile algılar. Kablolu ve kablosuz alarm sistemleri için kablolu cam kırılma dedektörü ve kablosuz cam kırılma dedektörü bulunmaktadır. Tek girişi pencere olan mekânlar, cam kapı kullanan villa ve müstakil evler, vitrin bulunduran işletmelerde sık kullanılır. Hareket dedektörü veya manyetik kontak ile birlikte kullanımı daha sağlıklıdır. Cam kırılmadan içeri girilmesi durumunda cam kırılma dedektörü devreye girmez.

Duman dedektörü nedir? Ne için kullanılır?

Duman dedektörü, ortamdaki dumanı algılayarak alarm paneline sinyal gönderen dedektör tipidir. Daha çok yangın alarm ihbar sistemlerinde kullanılır. Hırsız alarmlarına ek olarak yangın güvenlik önlemi olarak da kullanılabilir. Çoğu alarm markasında duman dedektörleri alarmın kurulu olmasından bağımsız olarak duman algıladığında alarm paneline sinyal göndererek yangını önler. Kablosuz ve kablolu alarm sistemleri için kablolu duman dedektörü ve kablosuz duman dedektörü modelleri bulunmaktadır.

duman dedektörü

Bu yazımızda hırsız alarm sistemleri ve yangın alarm sistemlerinin tanım ve amaçlarını inceledik. Alarm sistemi nelerden oluşur sorularına cevap verdik. Alarm sistemi içeriğindeki bileşenlerin bazıları hakkında bilgi verdik. Gaz Dedektörü, Su Baskın Dedektörü, Panik Butonu, Siren, Yangın Butonu, GPRS İletişim Modülü ve diğer alarm bileşenlerini bir sonraki alarm sistemi ekipmanları yazımızda inceleyebilirsiniz.