Günümüz teknolojisinin geldiği son nokta ile küçük, orta ve büyük işletmelerin açılışında iyi seçilerek kurulması gereken sistemlerden biri de sunucu ve ağ altyapıları olmuştur. Bu sistemlerin iyi araştırılmadan, profesyonel ekiplerden yardım alınmadan ve şirketin gelecekte olacağı noktayı hesaplamadan kurulan yapılar, uzun vadede işletmeye zaman, nakit ve işgücü kaybı olarak dönmektedir. Özellikle ağ altyapılarının kurulmadan önce şirketin gelecekte bulunacağı pozisyon hesaplanarak, muhtemel genişleme ve daralmalar göz önünde bulundurularak esnek bir omurga üzerine oturtulması gerekmektedir.

Sunucu Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

sunucuSunucu seçerken göz önünde bulundurulması gereken noktalar öncelikle işletmenizin neye ihtiyacı olduğunu bilmektir. Örneğin işletme içinde bir dosya yöneticisi bulundurmayı düşünüyorsanız domain ve ağ yönetimi yağacağınız sunucunun dışında bir File Server satın almayı düşünmelisiniz. Aşağıda kullanım amaçlarına göre konfigürasyonlardan bahsedeceğiz.

  • 15 Kullanıcıya Kadar

Küçük işletmelerde dosya paylaşımı ve depolanması, muhasebe, personel takip ve stok programlarının kurulumu, domain kurulumu ve yönetimi için yeterli olacak nitelikte DELL T130 seçilebilir. Bunun yerine Xeon E3-1230 İşlemci, en az 8 GB RAM, Windows Server 2012 Foundation konfigürasyonu içeren sunucular da tercih edilebilir. Dosya depolama ve paylaşım için domain yapısının bulunacağı sunucudan farklı bir file server da satın alınabilir. Aynı sunucuda bulundurulacaksa disk kapasitesinin önceden belirlenmesi gerekir.

  • 50 Kullanıcıya Kadar

Orta boy işletmelerde dosyaların depolanması ve paylaşımı, işletme içinde kullanılan muhasebe, personel takip, stok vs. programlarının depolama ve  paylaşımı için, domain ortamının oluşturulabilmesi, kullanıcı verilerinin server üstünde güvenli bir şekilde saklanması ve korunması, aynı anda birden fazla dosya erişimine hızlı cevap verebilmesi ve zamandan kazanç sağlaması için HP ML350 Gen9 seçilebilir. Depolama alanın yükseltilebilmesi ve RAID konfigürasyonlarıyla veri güvenliğinin artırılması sağlanabilir.

  • 50 Üzeri Kullanıcı

50 ve üzeri kullanıcıya sahip büyük işletmelerde dosyaların depolanması ve paylaşımı, işletme içinde kullanılan muhasebe, personel takip, stok vs. programlarının depolama ve  paylaşımı için, domain ortamının oluşturulabilmesi, kullanıcı verilerinin server üstünde güvenli bir şekilde saklanması ve korunması, aynı anda birden fazla dosya erişimine hızlı cevap verebilmesi ve zamandan kazanç sağlaması ve uzaktaki şubelerinin verilerini tek bir bilgisayarda depolama ve çalıştırma, mail server, bulut depolama alanı oluşturma için birden fazla sunucunun tek sistemde toplanması gerekir. Daha önceki maddede bahsettiğimiz sunuculardan iki veya üçünün birbirinden ayrı vazifeleri yerine getirmesi üzerine kurulu bu sistemde sunucular iş bölümü yaparak tek bir ağ veya farklı ağlar üzerinde çalışabilir.

  • Kabin Seçimi

Sunucumuzun seçimi kadar sunucu kabini de önemlidir. Voltaj ve havalandırma konusunda daha iyi olan server kabinlerinin tercih edilmesi sistemin daha rahat çalışmasını sağlayacaktır.

Ağ Altyapı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

network altyapı sistemleriBirinci maddede değindiğimiz sunucu seçimimiz ne kadar doğru olursa olsun, server ve client bilgisayarlarımız arasındaki bağlantıyı sağlayacak network sistemimizin seçimi ve projelendirmesi gereksinimlerimizi karşılamıyorsa, maksimum faydaya ulaşmamız mümkün değildir. Ağ kurulumlarında projelendirme ve kablo seçimi hayati önem taşımaktadır. Uzun vadede işletmede yapılacak değişiklikler ve düzenlemelerde ağ projemiz ve kablo seçimimiz maliyet ve zaman açısından size büyük fayda sağlayacaktır.

  • Projelendirme

Projelendirme işleminde işletmenin gelecekte bulunacağı pozisyon göz önünde bulundurularak esnek yapıda, sistem odası, akıllı swithcler, kablosuz erişim noktaları, ofisler, odalar, güvenlik odaları, alarm merkezleri işaret edilerek kablo yapısının çizimi oluşturulmalı, kurulum yapılırken kablolar daha sonraki düzenlemelerde kolaylık olması açısından numaralandırılmalıdır. Numaralandırma işlemi arıza tespitleri, düzenlemeler ve cihaz değişimleri, firewall olmadığı durumlarda internet kısıtlamaları, dosya erişimleri gibi birçok işlem için kolaylık sağlamaktadır. Ağ projelendirmesi şirketin ağ haritasının çıkartılması işlemidir. Projenin bir kopyasının kurulum akabinde mutlaka işletmenin IT departmanında saklanması uzun vadede fayda sağlayacaktır.

  • Kablo Seçimi

Küçük ve orta boy işletmelerde ağ kablolama yapısının CAT-6 ile yapılması uygun iken büyük işletmelerde fiber optik altyapının kullanılması önerilmektedir. Fiber altyapıların yüksek hızı yanında yüksek maliyetli olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Kablolama için fiber optik altyapı seçilecekse, fiber optik dağıtım tekniklerinin projelendirmede belirtilmesi gereklidir. Ana hattın kurulumunda fiber kullanılamıyorsa, kaliteli CAT-6 kablo kullanılmalıdır. Projelendirmede yapılan numaralandırma işlemi bu kabloların arızası halinde değişimlerde kullanılacaktır. Yapısal kablolama tekniklerinin uygulanması düzenleme ve değişim işlemlerinde önem arz etmektedir.

  • Kablosuz Ağ Kurulumu

Günümüzde kablolu bağlantı kuran cihazlardan daha çok kablosuz bağlantıya ihtiyaç duyan telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar bulunmaktadır. İşletmemizde kablolama yapılmayacak yerlerin haritası projelendirme aşamasında belirlenerek bu noktalara kablosuz erişim noktaları yerleştirilmesi sağlanmalıdır. Kablosuz modem ve erişim noktalarında WPS erişim hizmetinin kapalı tutulması ağımızın güvenliği için gereklidir.

  • Network Ürünleri Seçimi

Ağdaki network cihazlarımızın tümü aynı hızı destekleyecek şekilde seçilmelidir. Örneğin modeminizin 300 Mbps, switch ve kablosuz erişim noktalarınızın 100 Mbps olması veya birinci kattaki switchlerin 300 Mbps olup, sonraki katlardakilerin 100 Mbps olması gibi hız farklılıkları ağı en alt hız ne ise o hızda çalıştıracaktır. Cihazlar arasındaki hız farklılıkları önemlidir. Seçim ve satın alma yapılırken dikkat edilmesi gerekir.

  • Güvenlik Ekipmanları İle Uyumluluk

İşletmenizde bulunan veya kurulumu network altyapısının kurulumundan sonraya bırakılan alarm sistemi, güvenlik kamera sistemi gibi güvenlik ekipmanları içinde ağ altyapımızı kullanacak sistemler var ise projelendirmede bunlara da yer verilmelidir. Örneğin ip kameralar network sistemimize dahil edilecekse bu bilgiler projelendirme yapan ekibe verilmelidir.

Tüm bu bilgiler ışığında profesyonel ekiplerce yapılan projelendirme ve ağ altyapı sistemleri işletmenize zaman, işgücü ve nakit maliyetlerinde azalma olarak geri dönecektir. Ağ kurma sorunsuz olarak ve sonrasında ağ yönetimi kolaylıkla yapılabilecektir.